vrijdag 8 april 2011

'De honden van aktaioon'


De honden van aktaioon
Anthony Horowitz   

1. Voor het lezen
Hier zijn enkele kenmerken van de mythe:
  • Het speelt zich af in de godenwereld.
  • De personages in de mythes zijn meestal goden, helden of het geeft een verklaring voor een natuurverschijnsel.
  • De meeste mythes zijn geschreven in proza.
  • De plaats tijd en ruimte zijn niet gekend.
  • De mythes zijn geschreven in een archaïsche (verouderde) taal. Ze zijn daardoor soms moeilijk te begrijpen, daarom zijn er schrijvers die de mythes aanpassen zodat ze makkelijker te lezen zijn .
2. Leeservaring
De mythe die mijn voorkeur heeft is de minotaurus.(pg 149-169)
Ik verkies deze mythe omdat ik hem al van kindsbeen ken en ik vind het een mooi verhaal.


Op het eiland Kreta woont de koning Minos.
Koning Minos beheerst over heel Griekenland. In zijn  paleis is er een doolhof. Waar de minotaurus (half mens en half stier) leeft. Ieder jaar worden er 7 meisjes en 7 jongens geofferd aan het beest. Op zo een offerdag was er tussen die jongens een mooie dappere man (theseus). Ariadne de dochter van koning zag theseus en was opslag verliefd en ze bevrijde hem uit het doolhof van de Minotaurus .


3. Tekstbestudering 

pagina 40: “genenmannipulatie”. Dit is in onze geneeskunde al zeer moeilijk dus ik denk niet dat het in die tijd al bestond.

pagina 53: “toffee”. Een toffee is een soort van snoepje dat opgezogen moet worden. Het smaakt naar karamel en suiker. Ik denk dat er in die tijd nog geen snoepjes bestonden dus al zeker geen toffee. 

Pagina 45: “atoomsplitsing”. Het is een proces waarbij een atoomkern in 2 delen uiteenvalt. Ik denk niet dat er in die tijd al atoomkernen bestonden. 

4. Creatieve opdracht 

wilt niet openen !!!

5.creatieve opdracht

The Odyssey


Het is een mini-serie die in 1997 op tv werd uitgezonden door Francis Ford Coppola en duurt 3 uur.Nu kan je de miniserie op dvd krijgen.
Het is het verhaal van Odysseus van Ithaka, hij vertrekt uit zijn land om mee te vechten in de Trojaanse oorlog en door allerlei tegenstribbelingen en hindernissen kan hij niet terug keren naar zijn land.

De goden maken Odysseus en zijn mannen tot pionnen in een spel. Ze dwingen hen omwegen te maken die hun reis met jaren vertraagt en in conflict brengt met Circe, de Cycloop en Poseidon. Uiteindelijk daalt Odysseus zelf af in de onderwereld. Ondertussen moet Odysseus' vrouw, Penelope, zich de mannen van het lijf houden, die het voorzien hebben op Odysseus' eigendommen. Ze denken dat hij dood is, maar hij blijft, met hulp van Athene, zijn weg terug naar huis zoeken


Geen opmerkingen:

Een reactie posten